Пътувай с мен в България

Пещера Венеца

Намира се в близост до едно малко селце Орешец, обл. Враца. В близост до Белоградчишките скали и пещерата Магурата.

Пещерата е открита през 1970 година и в следващите няколко години е разучавана и картографирана. През 2014г стартира проект за нейното благоустройство и през 2015г е официално открита за посетители. Изграден е паркинг на няколко метра от входа на пещерата и заслон на самият вход. В самата пещера е поставена метална рампа, където е възможно. Инсталирано е и цветно осветление, което допринася за едно по добро изживяване.

Цената на билета за възрастни е 3лв. Влиза се на групи по 15-20 човека със съпровождането на местен гид. За беседа можете да заплатите допълнително, по спомен 12лв за цялата група. На входа се раздават каски, които задължително трябва да носиш. И да, наистина трябват. Входа на пещерата е доста тесен, както и някои от входовете на залите в пещерата. На няколко места „тествах“ колко е здрава каската. На места дори и лазиш, за да влезеш в следващата зала. Поради това пещерата не е подходяща за много малки деца и е възможно да не ги допуснат.

Престоят в пещерата е около 40 минути. Температурата е 11-12 градуса и е добре да облечеш връхна дреха. Снимането в пещерата със светкавица е забранено и снимките не ни станаха много добри.

Много източници определят пещерата, като една от най-красивите пещери в България. Наистина е много красива и си заслужава да се посети.

 

Посещението на пещерата можете да съчетаете с Белоградчишките скали и пещера Магурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *