Пътувай с мен в БългарияРазходка за един ден от София

Кътинските пирамиди

Не далеч от София, на приблизително 20km се намират известният природен феномен Кътинските пирамиди. Когато чуем пирамиди се сещаме за мистериозните гробници, но тук не става въпрос за такива пирамиди. Това са земни образувания в следствие на ерозия на почвата. През 1962г са обявени за природна забележителност. Някога тези пирамиди били доста високи, но за съжаление в последните години височината им намалява.

 

Как да стигнем до Кътинските пирамиди?

С кола, с градски транспорт или с маршрутка 18.

Автобус 27, който можете да хванете от метростанция Мария Луиза ще ви заведе до село Кътина. От центъра на селото до Кътинските пирамиди ще походите около 15-20 минути.

С кола, минава се през гр. Нови Искър и след като влезете в село Кътина стигате до един „У“ образен разклон и завивате на дясно. Прави се почти обратен завой и продължавате на право още около 400 метра. Минавате нещо като мостче и завивате на ляво. Следващата пресечка е кръстовище и продължавате на право, като пътя вече става по черен и с по висок наклон. На следващата пресечка пътя се разделя на две – направо е черен път, а наляво е асфалтиран. Завивате на ляво и след малко в дясно ще видите Кътинският манастир. Продължавате направо, асфалта ще свърши и почвата е червеникава и няколко метра по надолу пътя отново е асфалтиран. В дясно ще видите къща с голям двор и висока ограда, след като свърши тази къща пътя става малко по широк. Тук можете да оставите колата. Тук ще видите и една малка табела и завивате на дясно.

След няколко крачки, в дясно ще видите и още една табела, която води до тясна пътечка в гората. Около 5-10 минути ходене по тази пътечка ще видите първите пирамиди.

 

Кога е подходящо да посетим пирамидите?

Пътечката е наистина доста тясна и трябва много внимателно да ходите по нея. При дъжд почвата става доста мека и е възможно да се подхлъзнеш, затова е добре да не вали. През пролетта и лятото има доста храсти и растения около пътечката и по трудно се минава. Затова се препоръчва есен или ранна пролет, като най удобно време за посещения. Аз пък обичам зеленината и за мен не беше проблем многото храсти, които се закачаха по косата ми и дрехите.

 

Какво друго можем да видим в село Кътина?

Ако обичате риболова, в селото има няколко язовира и можете да се отдадете на любимото ви занимание. Един от язовирите е в началото на самото село. Има и язовир, който е много близо до началото на пътеката към Кътинските пирамиди.

Ако обичате разходка на чист въздух, мирис на бор, песни на птички и прекрасни гледки, можете да продължите с разходката в гората. А защо не и пикник. 🙂

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *